Pelatihan Label Kemasan Produk sebagai Upaya Peningkatan Kualitas Produk UMKM Cahaya di Dusun Krajan Desa Giripurno, Kota Batu
Abstract
The development of UMKM in Giripurno Village has not been accompanied by an increase in the quality of the products produced, especially in the use of labels on food product packaging. Socialization of the importance of labeling and label assistance in Krajan was carried with the aim of increasing public knowledge regarding the importance of using labels and improving the quality of food products by improving packaging labels. which complies with Badan Pengawas Obat dan Makanan (BPOM) regulations. The method used in this activity is socialization of the importance of labeling and assistance in making labels. The lecture was carried out by delivering material related to the importance of labeling on food products. In the presentation of this material there were three main topics of discussion, namely the meaning of labels, the criteria included on labels and label requirements, as well as the importance of using labels on food products. As for label assistance, this is done by discussing with UMKM owner, following the production process, and the label making process with the help of the Canva application. The socialization carried out among dasa wisma members resulted in increased knowledge regarding labels on food products, so it is hoped that this will make the process of making labels easier and avoid mistakes in understanding labels on products. The socialization and mentoring activities that have been carried out have resulted in new knowledge for the members of the Krajan’s dasa wisma members and also produced a new label for UMKM Cahaya.
References
Amri, A. A., Rasyfillah, M. R., Alrodi, S. A., dan Shorea, Z. (2023). Pemanfaatan Komposter Celup Anaerob Otomatis (KOMCAS) Sebagai Alat Pengolahan Limbah Organik di Desa Giripurno. Joong-Ki: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(3), 556-562
BPOM. (2018). Peraturan Badan Pengawas Obat dan Makanan No. 31 Tentang Label Pangan Olahan.
Halim, A. (2020). Pengaruh Pertumbuhan Usaha Mikro, Kecil dan Menengah Terhadap Pertumbuhan Ekonomi Kabupaten Mamuju. GROWTH: Jurnal Ilmiah Ekonomi Pembangunan, 1(2): 157 – 172.
Irrubai, M. L. (2015). Strategi Labeling, Packaging, dan Marketing Produk Hasil Industri Rumah Tangga Di Kelurahan Monjok Kecamatan Selaparang Kota Mataram Nusa Tenggara Barat. Society, Jurnal Jurusan Pendidikan IPS Ekonomi, Edisi xiii.
Kotler, P. dan Amstrong. (2012). Prinsip-Prinsip Pemasaran Edisi 13, Jilid 1. Jakarta: Erlangga.
Maine, S. (2014). How product packaging affects buying decisions. Diakses dari http://www.creativebloq.com/graphic-design/how-product-packaging-affects-buying-decisions-91412911
Musyarri, F. A. (2020). Logo Halal Tanpa Sertifikasi?. Diakses dari https://rewangrencang.com/logo-halal-tanpa-sertifikasihalal/
Nugrahani, R. (2015). Peran Desain Grafis pada Label dan Kemasan Produk Makanan UMKM. Imajinasi: Jurnal Seni, 9(2), 127 – 136.
Samani, M. (2012). Konsep dan Model Pendidikan Karakter. Bandung: PT Remaja Rosdakarya.
Susanty, S. & Yulendra, L. (2018). Panduan Proses Pengolahan Jahe Menjadi Serbuk Jahe Instan. Media Bina Ilmiah, 1(1).
Hak Cipta:
Penulis yang mempublikasikan naskahnya pada Jurnal ini menyetujui ketentuan berikut:
- Hak cipta pada setiap artikel adalah milik penulis.
- Penulis mengakui bahwa Jurnal Kifah: Jurnal Pengabdian Masyarakat berhak sebagai yang mempublikasikan pertama kali dengan lisensi Creative Commons Attribution 4.0 International License.
- Penulis dapat memasukan tulisan secara terpisah, mengatur distribusi non-ekskulif dari naskah yang telah terbit di jurnal ini kedalam versi yang lain (misal: dikirim ke respository institusi penulis, publikasi kedalam buku, dll), dengan mengakui bahwa naskah telah terbit pertama kali pada Jurnal Kifah: Jurnal Pengabdian Masyarakat.
Lisensi:
Kifah: Jurnal Pengabdian Masyarakat diterbitkan berdasarkan ketentuan lisensi Creative Commons Attribution 4.0 International License. Lisensi ini mengizinkan setiap orang untuk menyalin dan menyebarluaskan kembali materi ini dalam bentuk atau format apapun, menggubah, mengubah, dan membuat turunan dari materi ini untuk kepentingan apapun, termasuk kepentingan komersial, selama mereka mencantumkan kredit kepada Penulis atas ciptaan asli.